Inhoudsopgave

We vroegen Tristan LeBreton, creative director bij 99designs van Vista, om tips voor het maken van een stijlgids voor je merk. Lees verder voor Tristans advies en ontdek waarom je onderneming een stijlgids nodig heeft.
Als je bedrijf groeit, word je ook vaker ontdekt door mensen. Van het aannemen van je visitekaartje tijdens een evenement tot het bekijken van je website voor meer informatie, elke ervaring die mensen met je bedrijf hebben, moet consistent zijn.
Je merk is namelijk niet alleen een logo en kleurenschema, maar ook de ervaring die mensen verwachten van je bedrijf en de woorden die ze gebruiken wanneer ze je aanbevelen bij iemand anders. Een belangrijk onderdeel van die consistentie is een stijlgids voor je merk.
Volgens Tristan LeBreton, creative director bij 99designs van Vista, is een stijlgids een visueel document waarin staat hoe je bedrijf eruitziet en communiceert. “Het bevat de hart en ziel van je merk: je missie, visie en waarden, en presenteert deze als een visueel naslagwerk voor je bedrijf.”
De stijlgids voor je merk zorgt ervoor dat je digitale en offline marketing op elkaar zijn afgestemd en je bedrijf accuraat en professioneel vertegenwoordigen. Gedetailleerde merkrichtlijnen laten nieuwe medewerkers ook zien hoe je over het bedrijf, je producten en je diensten praat.
Tristan zegt dat een typische stijlgids een samenvatting van je merkverhaal, verschillende varianten van je logo en hoe het wordt gebruikt, een kleurenpalet, de tone of voice en de gebruikte lettertypes moet bevatten. “Het is een krachtig hulpmiddel voor kleine bedrijven. Het geeft niet alleen je merkidentiteit in het algemeen weer, maar zorgt ook voor consistentie in de manier waarop het wordt gebruikt, waardoor je overkomt als een geloofwaardig en betrouwbaar bedrijf. Mensen noemen het niet zomaar een ‘merkbijbel’.
Hieronder volgen tips voor het maken van een stijlgids voor je merk.
1. Begin met het waarom.
Tristan merkt op dat je je merk door en door moet kennen voordat je begint met het maken van een stijlgids. “Dit omvat je missie, visie, kernwaarden, merkpersoonlijkheid en je doelgroep. Je merkidentiteit is voornamelijk bedoeld om deze elementen uit te dragen door middel van stijl, dus het is belangrijk dat je ze op orde hebt.”
Het is dus goed om je stijlgids te beginnen met de missie van je merk, je visie of een praktische verklaring over hoe je bedrijf je klanten van dienst is. Wij beginnen graag met onze missie omdat je dan meteen vaststelt welk type klant je probeert te bereiken. Het zet de toon voor de manier waarop je je merk presenteert en vertelt waar je voor staat.
Naast definiëren wat je doet, staat in je missie ook het doel van je werk en het effect dat je wilt hebben op de wereld om je heen. Er staat in wat je voor anderen doet en hoe je dat aanpakt, terwijl je bezig bent om de doelen te behalen die je voor jezelf en je bedrijf hebt opgesteld.
2. Bedenk wat jou uniek maakt.
Tijdens het opstellen van je missie heb je misschien ontdekt wat je unique selling proposition (USP) is. Dit betekent: hoe jouw bedrijf zich onderscheidt van de concurrentie. Deze informatie moet ook in de stijlgids komen te staan.
Je USP richt zich rechtstreeks op je doelgroep, in hun taal, over hun problemen, overtuigingen of zorgen. Door je USP op een consistente manier op te nemen in je digitale en offline marketing, bouw je geloofwaardigheid op en zorg je ervoor dat mensen zich je merk herinneren. Branding gaat vooral over herkenning en je USP speelt een grote rol in het overtuigen van mensen om jou te kiezen in plaats van de concurrentie.
En hoewel je missie, waarden en USP niet zo zeer tastbaar marketingmateriaal zijn, staan ze toch centraal in elke interactie met je bedrijf. Ze geven de toon, visuals, kanalen en platforms richting en daarom zijn ze essentieel voor elke uitgebreide stijlgids.
3. Bepaal hoe je je logo gebruikt.
Je logo is het visuele symbool voor je bedrijf en zorgt ervoor dat mensen je merk herkennen. Het is een goed idee om je logo in de stijlgids van je merk op te nemen, met een uitleg erbij over waar het logo voor staat. Het is altijd handig om uitleg toe te voegen, aangezien een stijlgids een informatief, praktisch naslagwerk is voor interne en externe partners.
Naast moeten er in je stijlgids voorbeelden staan van hoe je logo wel of niet gebruikt mag worden. Neem zo veel varianten van je logo als je wilt op in je stijlgids en zorg ervoor dat elke variant een specifieke toepassing heeft. Hier kun je alles kwijt, dus wees zo beknopt of uitgebreid als je wilt. Door bijvoorbeeld specifieke beeldverhoudingen, kleurinversies en zwart-witte logo’s toe te voegen, blijft je marketingmateriaal consistent.
Want, zegt Tristan, “consistentie is een van de belangrijkste factoren bij het creëren van een sterke merkidentiteit die klanten herkennen, waar ze interactie mee hebben en, nog belangrijker, die ze vertrouwen. Als je merk er op je website anders uitziet dan op je social media, kan dat verwarrend zijn voor klanten. Een stijlgids voor je merk is één naslagwerk voor hoe je merk eruit moet zien, op alle plekken waar het wordt weergegeven.”
4. Kies een kleurenpalet.
Naast je logo is het goed om 1 tot 3 kleuren te kiezen in je kleurenpalet. Voeg deze kleuren toe aan je stijlgids, met daarbij de naam van de kleur, de CMYK-stalen en de hexcodes (de HTML-versie van kleurnamen).
Net zoals bij je logo, is het belangrijk om dezelfde kleuren te gebruiken in je marketingmateriaal, op borden en spandoeken, op je website en op je socialmedia-accounts. Dit helpt om een gerenommeerd en herkenbaar merk op te bouwen. Door goedgekeurde kleuren en relevante informatie in je stijlgids op te nemen, worden er minder fouten gemaakt.
Het kost tijd om de perfecte kleurencombinaties te vinden, dus zoek uit welke populaire combinaties er zijn. Zodra je die hebt gevonden, kun je je kleurenpalet in je stijlgids opnemen. Op de lange termijn bespaar je veel tijd door je gekozen kleuren op één plek te hebben, zodat je online en offline merkuitingen consistent zijn.
5. Kies de typografie.
Net zoals bij merkkleuren, moet je overal dezelfde lettertypen gebruiken om een betrouwbaar, consistent merk op te bouwen. Toen je een visitekaartje ontwierp of je eerste flyer maakte, heb je waarschijnlijk 1 of 2 lettertypen gekozen die je bij je merk vond passen. Overweeg om deze lettertypen te blijven gebruiken. Voeg de namen van deze lettertypen en het gewenste formaat toe aan je stijlgids, plus wat voorbeelden van hoe ze gebruikt kunnen worden.
6. Kies geschikte afbeeldingen.
Voeg een aantal goedgekeurde afbeeldingen (het liefst originele) en thema’s toe die bij je merk passen. Dit is een effectieve manier om over te brengen wat je bedrijf doet. Je niches vermelden helpt ook om voortaan geschikte afbeeldingen te selecteren, zodat je merk consistent blijft. In bovenstaand voorbeeld van Nomad zie je wat ze esthetisch proberen over te brengen, en het is duidelijk welke soorten afbeeldingen goed bij het merk passen. Dat is het doel van het gedeelte Afbeeldingen. Je hoeft geen honderden afbeeldingen toe te voegen, maar wel een paar die gericht zijn op de verschillende focusgebieden en waarden van je merk.
Je inspiratiepagina’s zijn nuttig omdat je in 1 oogopslag kunt zien wat de visuele identiteit van je merk is. Deze details zijn handig voor het briefen van een schrijver of ontwerper over je merkstijl of voor de onboarding van een nieuwe medewerker.
7. Bepaal je stem.
De manier waarop je met klanten praat is belangrijk, dus zorg ervoor dat je merk een stem heeft. Je hoort vaak termen als ‘stem’ en ‘toon’, maar dat is niet hetzelfde. Je merk heeft altijd dezelfde stem, maar de toon varieert, afhankelijk van het gesprek.
De stem is de persoonlijkheid van het merk en wordt meestal beschreven met bijvoeglijk naamwoorden. De stem maakt je geschreven teksten consistenter
De toon is het emotionele aspect van de stem. Het is hoe het merk ‘spreekt’, en dat verschilt soms een beetje, afhankelijk van de doelgroep, gebeurtenis of het onderwerp.
Hoewel de stem van je bedrijf niet tastbaar is zoals een logo, is het een belangrijk onderdeel van je merkidentiteit. De stem van je merk moet bij elke interactie met je bedrijf hetzelfde klinken, van flyers tot je Facebook-pagina.
Geef zoveel mogelijk informatie, zodat de stem altijd consistent is, wie er ook voor je bedrijf schrijft en waar mensen je ook ontdekken.
8. Wees gedetailleerd over je schrijfstijl.
ALLES IN HOOFDLETTERS of alleen Een hoofdletter aan het begin van de zin?
De manier waarop je schrijft, heeft invloed op de toon van het bericht. Taal is flexibel, en je kunt dezelfde boodschap op veel verschillende manieren overbrengen. Door gedetailleerd te zijn over je schrijfstijl, blijven al je geschreven teksten consistent.
Zie bijvoorbeeld onderstaande tekst:
Vraag een offerte aan
VRAAG EEN OFFERTE AAN
Dat komt anders over, toch?
De versie in hoofdletters komt veel dwingender over. Het lijkt bijna alsof iemand schreeuwt. In de andere versie is geen interpunctie gebruikt. Daardoor lijkt het meer op een gewone zin en minder op een opdracht.
Soms is een boodschap helemaal in hoofdletters echter wel geschikt. Bijvoorbeeld voor je bedrijfsnaam als je energie en durf wilt uitstralen, of in een flyer als je enthousiast wilt overkomen.
9. Deel je stijlgids.
Zodra je je stijlgids hebt gemaakt, is het tijd om na te denken over hoe je deze gaat delen. Is het een gedeeld document waar medewerkers dingen aan toe kunnen voegen? Wordt de stijlgids uitgeprint en opgehangen in je werkruimte? Moet je het document beschermen met een wachtwoord? Een gratis tool die je kunt gebruiken om je stijlgids op te slaan en te delen is Google Presentaties. Dit platform is ideaal om een stijlgids voor je merk te maken die regelmatig wordt aangevuld en gedeeld kan worden via e-mail. Door de bekende workflow met anderen kun je goede resultaten behalen.