Waarom sociale media belangrijk is

Waar je aan moet denken als je begint op sociale media

Met de opkomst van sociale media is informatie verspreiden over jouw kleine bedrijf nog nooit zo makkelijk of snel geweest. Sociale media spelen al een belangrijke rol in de groei van verschillende bedrijfstakken en bedrijven. Dus of je nu nieuw bent op het gebied van social media marketing of gewoon wat meer kennis wilt opdoen, dit artikel moet je lezen.


Waarom is social media marketing belangrijk?

Sociale media is een belangrijk hulpmiddel om het merkbewustzijn te laten toenemen. Naast het promoten van je bedrijf, kan sociale media je helpen om verschillende bedrijfsdoelen te halen.

– Trekt nieuwe klanten aan: sociale media biedt een plek waar je huidige klanten je merk kunnen aanbevelen aan hun vrienden en familie. Door positieve beoordelingen achter te laten, je bedrijf te taggen of je berichten op hun eigen feed te delen, zullen de vrienden en volgers van jouw klanten uiteindelijk over je merk horen, en eerder geïnteresseerd zijn om ook jouw diensten uit te proberen.

– Houdt de kosten laag: content plaatsen op sociale media is gratis. Uiteindelijk wil je misschien nieuwe volgers werven en je bereik vergroten door geld uit te geven aan je sociale posts, maar daar staat geen vast bedrag voor. Het ligt allemaal aan jouw marketingbudget en aan hoeveel je wilt uitgeven.

– Doet het aantal verkopen stijgen: meer klanten en potentiële klanten aantrekken via sociale media helpt je om goede leads te genereren.

– Verbetert je zoekmachinepositie: aanwezigheid op sociale media kan een belangrijke factor zijn voor Google en Bing. Dus hoe meer interactie je aangaat met je klanten en hoe meer content je deelt op je sociale media, hoe hoger je SEO-ranking wordt.
– Is een geweldige bron van feedback: sociale media geeft bedrijven waardevolle inzichten in het gedrag en de interesses van klanten.

Hoe kies ik het beste sociale mediakanaal voor mijn merk?

Tegenwoordig zijn er heel veel sociale platforms waar je uit kunt kiezen, maar als eigenaar van een klein bedrijf is het lastig om op alle kanalen actief te zijn en ze allemaal tegelijk te beheren. Op basis van je bedrijfsdoelen en je doelgroep moet je beslissen welke netwerken het waardevolst zijn om je tijd en moeite in te steken. Probeer niet teveel te doen en richt je helemaal op de één of twee kanalen die waarschijnlijk het meeste rendement opleveren.

wat zijn de belangrijkste voordelen van elk sociale media-platform? 

Er zijn meer dan 200 sociale mediakanalen op het internet. Enkele ervan steken echter boven de rest uit vanwege hun populariteit en het aantal actieve gebruikers dat ze hebben.

•     Facebook. Laten we het zo zeggen: als Facebook een land was, zou het het grootste land ter wereld zijn. Met gemiddeld bijna 2 miljard actieve gebruikers per dag is het overduidelijk dat bedrijven aanwezig moeten zijn op Facebook. Het is heel goed voor het delen van mediacontent met je klanten en om ze te informeren over veranderingen binnen je bedrijf, zoals de introductie van nieuwe producten, wijzigingen in de openingstijden of toekomstige aanbiedingen. Gebruikers van dit platform zijn tussen de 20 en 65 jaar oud.

•     Twitter. Of je nu een nieuw product of een evenement aankondigt, met slechts enkele woorden kun je de boodschap verspreiden. Het is ook een gratis manier om op de hoogte te blijven van hoe er over jouw merk wordt gesproken, om naar de voorkeuren en ergernissen van klanten te luisteren of te horen wat ze graag anders zouden willen zien…allemaal stukjes informatie die je kunt gebruiken om je bedrijf succesvoller te maken. Gebruikers van dit platform zijn tussen de 18 en 49 jaar oud.

•      Instagram. Op dit platform draait het allemaal om beelden. Het is perfect om de creatieve kant van je bedrijf te laten zien. Naast deelmogelijkheden voor video’s en foto’s heeft Instagram ook “Instagram Stories” geïntroduceerd, waarmee bedrijven visuele content 24 uur lang kunnen delen (heel handig voor het aankondigen van promoties). Gebruikers van dit platform zijn tussen de 18 en 35 jaar oud, dus als je een jongere doelgroep hebt, is het beter om ze op dit platform te bereiken.

•      Pinterest. Pinterest verbindt gebruikers via gedeelde interesses zoals mode, koken, fotografie, doe-het-zelf, bruiloftsplanning en nog veel meer. Ook kunnen gebruikers pins bewaren (mediacontent die ze interessant vinden) en toevoegen aan hun persoonlijke borden. Gebruikers van dit platform zijn tussen de 18 en 50 jaar oud.

7 dingen om aan te denken als je sociale media inzet voor je bedrijf: 

Je hebt de basisbeginselen gelezen, maar hoe zorg je dat je goed gebruikmaakt van social media marketing? Met deze eenvoudige, praktische tips til jij je bedrijfspromotie naar het volgende niveau:

  1. Deel regelmatig content: Afhankelijk van het platform dat je gebruikt, kun je bepalen hoe vaak je content met je klanten moet delen. Als je bijvoorbeeld teveel plaatst op Facebook kan dat je doelgroep overweldigen. Op Twitter kan het echter gepast zijn om drie of meer stuks content per dag te plaatsen.
  2. Voeg consistente, waardevolle content toe Deel content die interessant is voor jouw markt en waardevol is voor je klanten. Als je content op de een of andere manier niet relevant is, zijn je klanten minder gauw geneigd om je posts te delen of liken. Het is belangrijk om aandacht te besteden aan welke soorten posts je fans het leukst vinden. Promoties? Inspiratie voor producten? Uitzoeken welke soort content ze graag zien, kan je helpen om jouw contentstrategie vorm te geven.  
  3. Gebruik hashtags: Als je wilt dat je merk zichtbaarder wordt, zijn hashtags een handig hulpmiddel. Daarmee kunnen gebruikers die jou niet volgen, maar wel dezelfde interesses hebben, je toch makkelijk vinden.
  4. Ken je doelgroep: je moet weten op wie jij je richt om het beste platform voor je bedrijf te kunnen kiezen. Voorbeeld: als je doelgroep jonger is dan 35 jaar, dan is Instagram je beste vriend. Maar is je doelgroep ouder dan 40, dan is Facebook geschikter voor je bedrijf. In de loop der tijd kun je door het gebruik van sociale media ook meer te weten komen over je doelgroep, naast hun basale demografische gegevens. Welke interesses, doelen en uitdagingen hebben ze? Als je je doelgroep begrijpt, kun je die beter bedienen.
  5. Raak betrokken bij je klanten: bouw een goede relatie op met je klanten door te reageren op hun opmerkingen en twijfels. Het is een hele goede manier om aan je klanten te laten zien dat je om ze geeft. Je moet op zowel positief als negatief commentaar reageren om je klanten tevreden te houden. Denk er ook altijd aan om rustig te blijven en sympathiek en professioneel te reageren als er een negatieve opmerking verschijnt.
  6. Doe inspiratie op: je klanten kunnen je fantastische ideeën en inspiratie geven. Op basis van hun feedback kun je bepalen wat voor soort content ze graag vaker willen zien in hun sociale media-feeds.
  7. Wees actief: we kunnen dit niet genoeg benadrukken. Een sterke aanwezigheid op sociale media helpt je om merktrouw en geloofwaardigheid op te bouwen.