Leestijd: 4 minuten
Inhoudsopgave
In een tijdperk dat steeds digitaler wordt, vragen mensen zich wel eens af of visitekaartjes ondertussen niet een beetje ouderwets zijn. Tegelijkertijd bieden online tools nu oneindig veel mogelijkheden voor het ontwerpen van kaartjes die bijna kunnen zingen en dansen. Maar welke invloed heeft je visitekaartje nu echt op je succes en hoe weet je of die van jou goed werkt?
We hebben 2000 mensen gevraagd naar hun eerlijke mening over visitekaartjes en het maken van eerste indruk. De goede én de kwade kanten.
Hebben visitekaartje nog steeds impact?
Volgens onze enquête zeker wel. 63% van de geënquêteerden zei dat een visitekaartje van goede kwaliteit helpt om een goede indruk op ze te maken. Daarnaast zou 60% eerder met een bedrijf in zee gaan dat een uniek of onvergetelijk kaartje had.
Dus wat maakt een visitekaartje kwalitatief goed en hoe val je op een positieve manier op met je bedrijf?
De kunst van opvallen
Het is allemaal leuk en aardig om op te vallen, maar je wilt wel zeker weten dat het om de juiste redenen is, op een manier die je merk versterkt in plaats van ondermijnt. Hier zijn enkele waardevolle inzichten uit onze enquête over manieren om je visitekaartje te laten opvallen (of diep te laten zinken!).
Denk buiten de kaartjeshouder
Er zijn zeker mogelijkheden om op te vallen met een kaartontwerp dat net een tikje anders is. Hier zijn een paar originele benaderingen die goed gewerkt hebben:
- Alternatieve materialen: Chocolade, hout, geëtst metaal, Lego, een doosje pepermuntjes en transparante visitekaartjes werden allemaal goed onthouden omdat ze uniek zijn.
- Aparte vormen: Schoolbordjes, hartjes, katten, cupcakes, vlinders, driehoeken, fotolijstjes en bagagelabels zijn enkele aangepaste vormen waarvan het ontwerp bij het doel paste.
- Meerdere doelen: USB-sticks, koelkastmagneten, Engelse sleutels, onderzetters en flessenopeners deden dienst als visitekaartje. Een andere opvallende was een origamikaartje met plantenzaadjes erin.
- Speciale effecten: Visitekaartjes die oplichten in het donker of thermografische visitekaartjes kregen punten om hun anders-zijn, terwijl subtielere effecten zoals goudfoliedruk of verhoogde tekst ook werden genoemd om hun uniekheid.
Als het past bij je bedrijf om een creatieve aanpak te gebruiken, dan kan dat zeker helpen om op te vallen en herkend te worden, mits goed gedaan. Maar als het niet goed voelt voor jouw merk, ga het dan niet forceren. Zoals iemand het aangaf kan te veel moeite doen om op te vallen ook de indruk geven van “te graag willen”.
“Unieke” dingen om te vermijden
Opvallen puur om het opvallen is niet zo handig, want dat kan ook tegen je werken. Een van de geënquêteerden ontving ooit bijvoorbeeld een rond visitekaartje waar een grapje in zat. Hij onthield het wel, maar dat kwam alleen maar omdat de grap “heel slecht” was. Iemand anders herinnerde zich een heel ingewikkeld ontwerp dat “vreselijk maar wel interessant” was. Niet bepaald de effecten die je voor ogen hebt!
Van de 2000 mensen die we hebben geënquêteerd, zijn de belangrijkste dingen die ze niet op een visitekaartje wilden zien:
- een flauwe slogan of woordgrap
- afbeeldingen van eenhoorns of vreemde dieren
- gekke feitjes over de bedrijfseigenaar
Het kan verleidelijk zijn om iets origineels te doen om op te vallen, maar uniek-zijn moet nooit ten koste gaan van je merkintegriteit. Denk er altijd aan wat voor boodschap je mogelijk geeft en zorg dat je authentiek bent, zonder dat het alleen maar een trucje is.
Dus als creativiteit aandacht voor je bedrijf kan genereren maar ook een risico inhoudt, wat betekent het dan als je om ideeën verlegen zit? Er is goed nieuws. Hoewel mensen een uniek kaartje leuk vinden als het goed gedaan is, tonen onze resultaten aan dat je het beste visitekaartje ontwerpt met eenvoud.
Eenvoud wint
Hoewel originele, bijzondere ontwerpen je merk kunnen versterken en je laten opvallen, gaf de meerderheid van de mensen de voorkeur aan het klassieke, overzichtelijke visitekaartje. Maar dat betekent niet dat het geen karakter kan hebben. Kwaliteit spreekt boekdelen en door je op de kleinere details te richten, kun je op een eenvoudige manier een winnend visitekaartje creëren.
Terug naar de basis
Dus wat hebben mensen het liefst als het om de basiskenmerken van een visitekaartje gaat? Eigenlijk is het heel eenvoudig:
- Vorm – 72% geeft de voorkeur aan de standaard rechthoekige vorm die in een portemonnee past, hoewel sommigen opmerkten dat “een ongewone vorm eerder wordt opgemerkt en onthouden.”
- Tekstkleur – 54% vindt dat zwarte tekst het best werkt, of “alles wat goed contrasteert met de achtergrondkleur en daardoor goed te lezen is.”
- Lettertype – Hoewel de overgrote meerderheid geen voorkeur had voor een bepaald lettertype, was 56% het eens dat het beter is om lettertypen te vermijden die tekst lastig te lezen maken. Velen gaven ook aan dat het belangrijkste is dat het lettertype overeenkomt met wat het bedrijf op andere plaatsen gebruikt.
- Essentiële informatie – In volgorde van belangrijkheid: naam (86%), bedrijfsnaam (84%), e-mailadres (84%), telefoonnummer kantoor (63%), functietitel (56%) en kantooradres (41%).
Dus om te beginnen: houd je kaartje eenvoudig, makkelijk te lezen en consistent met de stijl van je merk.
Tekstkleur – 54% vindt dat zwarte tekst het best werkt, of “alles wat goed contrasteert met de achtergrondkleur en daardoor goed te lezen is.”
Kwaliteitscontrole
Zorg dat je elk woord goed controleert. Vooral op zo’n klein voorwerp komen typefouten erg onzorgvuldig over, en je wilt niet dat dat met je merk wordt geassocieerd. Blijf ook kritisch kijken en denk vooral aan “less is more” om te zorgen dat het niet te druk wordt. Dit zijn de belangrijkste afknappers voor mensen die de enquête hebben ingevuld:
Dingen om te vermijden
- Type- of spelfouten 59,2%
- Tekst die te klein is om te kunnen lezen 54,25%
- Te rommelig 54,05%
- Verkeerd kleurenschema 40,3%
- Clipart-afbeeldingen 30,6%
Enkele do’s en don’ts
- Logo: 24% van de enquêtedeelnemers zeiden dat ze een uniek logo op een visitekaartje belangrijk vonden. Heb je een logo waar je trots op bent, gebruik dat dan ook. Het helpt je boven de rest uit te steken.
- Designerlook: 22% waardeert het als een kaartje eruitziet als ontworpen door een designer, maar dat wil niet zeggen dat je er per se een moet inhuren. Probeer het gewoon overzichtelijk en minimaal te houden om een professionele uitstraling te krijgen en kijk bijvoorbeeld naar enkele voorbeelden online als vergelijkingsmateriaal. En denk eraan om die clipart te vermijden!
- Foto: Hoewel je visitekaartje vaak dient als herinnering wie je bent nadat je iemand persoonlijk hebt ontmoet, gaf 38,5% van de mensen aan liever geen foto van de eigenaar van het kaartje te zien. Blijkbaar zijn foto’s niet altijd evenveel waard als duizend woorden!
- Sociale media: 27,2% gaf aan het niet fijn te vinden om informatie over sociale media op visitekaartjes te zien. Hoewel het helemaal van deze tijd lijkt te zijn, kun je Facebook en andere sociale media er beter alleen op zetten als ze echt relevant zijn voor je klanten en een actief onderdeel van je bedrijf zijn.
Simpel vs saai
Een eenvoudig visitekaartje hoeft niet saai te zijn. Zorg gewoon dat het je merk goed vertegenwoordigt door het af te stemmen met je andere marketingmateriaal, promotiemateriaal of website en laat je logo duidelijk zien om jouw unieke identiteit voor het voetlicht te zetten. Eenvoud betekent alleen de belangrijkste informatie weergeven, waarmee je aantoont dat je de tijd en aandacht van de klant respecteert. Wil je toch iets extra’s toevoegen, denk dan eens aan één eenvoudig effect: bijvoorbeeld deelglans of een speciale papiersoort. Daarmee haal je je visitekaartje subtiel op zonder dat het overdreven voelt.
Trouw blijven aan jezelf
Je visitekaartje is vaak een opvolging van de eerste indruk die je al gemaakt hebt in een persoonlijke ontmoeting. En zelfs als ze ergens klaarliggen voor klanten die je nog niet hebt ontmoet, dient je kaartje eigenlijk om jou te vertegenwoordigen. Maak dus iets wat goed voelt voor jou en je merk en deel het vol zelfvertrouwen uit.
Eerste indrukken en misstappen
We weten allemaal dat de eerste indruk telt. We hebben onze enquêtedeelnemers gevraagd hun inzichten en ervaringen te delen rond het maken van een eerste indruk, of dat nu een goede of slechte is.
Lachen!
- Bij een eerste ontmoeting zijn dit de dingen die mensen in de eerste ogenblikken opmerken: glimlach, ogen, kleding, haar, stem, algemene lichaamstaal, handdruk, geur, schoenen. Velen vermeldden ook specifiek de tanden, dus vergeet niet te flossen!
- De meeste mensen vormen in 5-10 seconden een indruk van iemand.
- Zoals eerder genoemd zei 63% van de geënquêteerden dat een visitekaartje van goede kwaliteit helpt om een goede indruk op ze te maken.
Laten we snel verder gaan
Hoewel we ze allemaal graag vermijden, is er vaak niets grappiger dan een flater. En hoewel dat voor jezelf niet zo leuk is, wordt het dan in ieder geval een gedenkwaardige ontmoeting! Hier zijn een paar van de ergste ontmoetingsblunders van onze enquêtedeelnemers:
- Iemand vragen of ze zwanger is terwijl dat niet zo was
- Iemands naam vergeten of steeds verkeerd zeggen
- Een slechte grap maken of iets zeggen wat ongepast is
- Een drankje morsen (over iemand heen)
- Een wind laten
Grote kans dat ze na die ontmoetingen liever niet herinnerd wilden worden, maar hun visitekaartjes wekken misschien nog wel een glimlach op!