Zo gebruik je Twitter voor je bedrijf

Twitter heeft de afgelopen veertien jaar zijn plaats verdiend als toonaangevend socialemediaplatform. Die korte berichtjes van 140 tekens kunnen heel veel organische groei, betrokkenheid en merkbedenkheid opleveren voor bedrijven van elke grootte. Gebruikers houden van de informele en superactuele aard van het platform. Als je een kleinbedrijf runt, is het een verstandig en voordelig idee om Twitter in je marketingplan op te nemen.

Twitter is een geweldige tool voor kleine bedrijven. Het is essentieel om eerst te leren hoe je Twitter het best kunt inzetten voordat je je eerste tweet post. Zorg dat je het platform goed begrijpt en weet wat de implicaties zijn als je je online aanwezigheid en merkbekendheid wilt verbeteren.

Hier bekijken we hoe je Twitter in vijf essentiële stappen kunt inzetten voor je bedrijf. Je maakt jouw zakelijke Twitter-account aan en, wat het belangrijkste is, begint meteen met het genereren van de positieve resultaten die je wilt. Gebruik deze tips om je bedrijf zo snel mogelijk op Twitter te krijgen.

  • Een zakelijk profiel aanmaken
  • Je profiel promoten
  • Twitter-specifieke doelen stellen
  • Een postingschema maken
  • Hett gesprek aangaan met je klanten

1. Maak een zakelijk profiel aan

Laten we bij het begin beginnen: selecteer je gebruikersnaam (ook wel ‘handle’ genoemd). Als je ook andere sociale media hebt, zoals een Facebookpagina, een Instagram-account of LinkedIn-pagina, kijk dan of die handles ook beschikbaar zijn op Twitter. Zo ja, leg die naam dan meteen vast. Consistentie tussen platforms is heel belangrijk om merkwaarde en authenticiteit op te bouwen. Als je perfecte match al bezet is, probeer dan een gebruikersnaam te vinden die zo veel mogelijk lijkt op je andere gebruikersnamen.

Heb je eenmaal een gebruikersnaam, dan is het invullen van je profiel de volgende stap. Je moet drie kritieke delen van je profiel voltooien voordat je kunt beginnen met tweeten: je profielfoto, biografie en headerafbeelding. Gebruik zo veel mogelijk dezelfde elementen van andere sociale profielen in je Twitter-profiel, net als je met je gebruikersnaam hebt gedaan. Upload dezelfde profiel- en headerafbeelding en schrijf een vergelijkbare biografietekst samen met een link naar je zakelijke website om een consistente online aanwezigheid te creëren.

Als je dit allemaal hebt afgevinkt, kun je beginnen met tweeten.

2. Je profiel promoten

Nu je een actief profiel hebt, heb je volgers nodig! Voeg widgets of icoontjes van je sociale media overal toe, zodat mensen je Twitter-account makkelijk kunnen vinden en volgen. Voeg links naar elk sociaal account toe aan de kop- of voettekst van je website. Heb je een zakelijk blog, zet je sociale media-icoontjes dan op een prominente locatie waar ze niet gemist kunnen worden.

Je moet ook een Twitter-icoontje invoegen in je e-mailmarketingcampagnes. Deze e-mails gaan naar je al bestaande doelgroep. Als je ze direct toegang geeft tot je andere sociale kanalen, is dat een heel goede manier om volgers en meer naamsbekendheid te krijgen.

3. Stel Twitter-specifieke doelen

Het stellen van doelen voor je sociale media helpt om je beter te kunnen focussen op grotere marketingdoeleinden. Deze doelen stellen je ook in staat je campagnes objectief te evalueren. Kies een aantal parameters die je belangrijk vindt, zoals hoeveel volgers je erbij hebt gekregen of hoeveel betrokkenheid er is. Hou ze maandelijks in de gaten om te zien wat werkt en wat niet. Als je een duidelijk idee hebt waarom je dit platform gebruikt, kun je beter content en gesprekken creëren die bijdragen aan je doelen.

4. Maak een postingschema

Regelmatig posten helpt bij het opbouwen van je online aanwezigheid en geloofwaardigheid. Stel dus een behapbaar schema op voor je bedrijf. Kies specifieke tijden voor je berichten, bijvoorbeeld 8.00 uur, 15.00 uur en 21.00 uur, zodat je volgers rond die tijden nieuwe content gaan verwachten. Ben je ZZP’er, dan kan het handig zijn om een beheertool voor sociale media te gebruiken. Daarmee kun je berichten van tevoren inplannen, zodat je tijd bespaart.

Heb je eenmaal een schema opgesteld, maak dan een tweetsjabloon. De effectiefste tweets hebben een korte kop, een visueel element, een URL-link en twee tot vier relevante hashtags. Trending onderwerpen bespreken en die hashtags gebruiken is prima, maar als je een standaardhashtag gebruikt voor het grootste deel van je tweets, helpt dat bij het catalogiseren van je tweets en het opbouwen van je online reputatie.

Variatie aanbrengen in de inhoud van je tweets is essentieel om je doelgroep betrokken te houden. Natuurlijk moet je originele inhoud tweeten en je producten en diensten promoten. Maar vragen stellen, polls maken en andere accounts retweeten en beantwoorden geeft je Twitter-feed meer diepgang. Dit tweetrecept geeft een goede balans tussen promotionele content voor je bedrijf en nuttige informatie van andere betrouwbare bronnen.

Als je twijfelt, denk dan aan de 80/20-regel: voor elke post over je bedrijf moet je vier posts plaatsen met externe content. Van bijvoorbeeld influencers, beroemdheden, gerelateerde bedrijven en merken waar je van houdt. Sociale media draaien om geven en nemen en als je zo’n tweetschema aanhoudt, krijg je de meeste betrokkenheid voor jouw account.

5. Ga het gesprek aan met je doelgroep

Als laatste: ga zo veel mogelijk de interactie aan met je doelgroep en laat zien dat je perfect weet hoe je Twitter voor je bedrijf moet inzetten. Gebruikers antwoorden vaak snel en gesprekken in realtime zijn de norm. Bedank je klanten voor het delen van je content, like hun posts en beantwoord alle berichten op tijd en professioneel via een tweet of een persoonlijk bericht.

De beste manier om de verwachtingen van je volgers te beheersen is door transparant te zijn en proactief te communiceren. Geef informatie over de beschikbaarheid van ondersteuning in je profiel: vertel gebruikers dat ze je via Twitter een persoonlijk bericht moeten sturen, voeg een bitly-link naar een contactformulier toe aan je biografie of zet een tweet bovenaan je tijdlijn vast waarin een speciaal e-mailadres voor je klantenservice staat. Eerlijk en vriendelijk zijn en openstaan voor gesprekken helpt om de bekendheid van je merk te vergroten en je organisatie menselijker te maken. Allemaal pluspunten voor een klein bedrijf dat net begint op Twitter.