Gouden regels voor e-mailmarketing voor jouw onderneming

Geschatte leestijd: 4 minuten

E-mailmarketing is een goede manier om contact te leggen met je klanten en gerichte boodschappen over te brengen terwijl je tegelijkertijd betrokkenheid, verkopen en omzet stimuleert. Maar dat werkt alleen als je het goed doet. In deze gids voor e-mailmarketing nemen we een kijkje bij de gouden regels van e-mailmarketing die je moet kennen om je campagne heel succesvol te maken. Laten we beginnen:

  1. Schoon je lijst op.
  2. Pas het veld ‘verzender’ aan.
  3. Denk goed na over je onderwerpregel en preheadertekst.
  4. Segmenteer je lijst en gebruik segmentatie om persoonlijke, gerichte e-mails te sturen.
  5. Split-test je e-mails om de prestatie te maximaliseren.

1. Schoon je lijst op.

Het opbouwen van een e-maillijst is een van de belangrijkste onderdelen van e-mailmarketing. Maar het maakt niet uit hoeveel tijd en moeite je in het samenstellen van je lijst stopt, er zullen altijd abonnees zijn die niet meer betrokken zijn of geen interesse meer hebben in je e-mails. Als je abonnees je e-mails niet openen of geen interactie aangaan met je bedrijf, nemen ze alleen maar ruimte in en halen ze de statistieken van je e-mailmarketing naar beneden.

Daarom is het een must voor effectieve e-mailmarketing om je lijst regelmatig op te schonen. Bekijk je e-mailstatistieken en bekijk welke abonnees je e-mails al lang niet hebben geopend (bijvoorbeeld zes maanden). Stuur daarna al die klanten een laatste e-mail in een poging om ze weer betrokken te krijgen (zoals een speciale korting of nieuws over een nieuw product of een nieuwe dienst). Verwijder de mensen van je lijst die deze e-mail nog steeds niet openen of beantwoorden. Je moet het mensen ook makkelijk maken om zich uit te schrijven van je lijst. Zet een knop met ‘Uitschrijven’ onderaan elke e-mail die je stuurt en geef snel gehoor aan verzoeken om te worden uitgeschreven.

Het voelt misschien een beetje vervelend om het aantal abonnees te zien dalen. Maar het verwijderen van klanten die niets meer doen met je e-mailmarketing geeft ruimte voor klanten die wel blij zijn om je in hun inbox te zien. Zo maak je ruim baan voor effectieve e-mailmarketingcampagnes in de toekomst.

2. Pas het veld ‘verzender’ aan.

Als je nog steeds e-mails verzendt vanaf een ‘do not reply’-adres, dan loop je een grote kans mis om een persoonlijkere band met je klanten aan te gaan. In plaats van je marketingmails te sturen vanaf een algemeen ‘do not reply’-adres kun je een persoonlijk bedrijfsadres aanmaken.

Als de lezer een persoonlijkere naam ziet in het afzenderveld (of dat nu een echte naam is, zoals Lydia de Vries of de naam van een afdeling, zoals Klantenservice van Everts Evenementen), geeft dat aan dat de e-mail die ze ontvangen van een vertrouwde, gewaardeerde ontvanger is, geen naamloze bot die hun inbox komt spammen. Dit kleine verschil kan wonderen doen voor je openingspercentages.

Je kunt je persoonlijke zakelijke e-mailadres gebruiken, maar weet dan dat het mogelijk ook de deur openzet dat klanten jou rechtstreeks gaan antwoorden. Een andere optie is om een afzonderlijk zakelijk adres aan te maken dat specifiek voor je marketingcampagnes bedoeld is. Op die manier kun je de antwoorden in de gaten houden en vanaf dat account antwoorden, zonder je eigen inbox te laten overstromen.

3. Denk goed na over je onderwerpregel en preheadertekst.

De meeste mensen krijgen elke week honderden (of duizenden!) marketingmails. Als je wilt dat jouw mails worden geopend, moet je een manier vinden om in een onoverzichtelijke, overvolle inbox op te vallen en de aandacht van je klanten te krijgen. Een van de beste manieren om dat te doen is met een opvallende onderwerpregel voor je e-mailmarketing.

Denk na hoe je jouw merk kunt onderscheiden en kunt zorgen dat jouw e-mails opvallen in een zee van andere marketingboodschappen. Wat biedt jouw e-mail wat klanten ergens anders niet kunnen krijgen, en hoe communiceer je dat in een onderwerpregel? Voeg stukjes informatie toe die lezers intrigeren en hen inspireren om je bericht te openen. Als je e-mail bijvoorbeeld een komende sale promoot en je een extra 10% korting wilt bieden aan je e-mailabonnees, zet die exclusieve korting dan al in de onderwerpregel.

Hetzelfde geldt voor de preheadertekst, de korte samenvatting die volgt op de onderwerpregel in de inbox van de lezer. De preheadertekst geeft meer context voor de inhoud van de e-mail en geeft je een extra kans om je lezer over te halen om de e-mail te openen.

De sleutel om goede onderwerpregels en preheaderteksten te schrijven? Wees bondig. Vergeet niet dat je beperkte ruimte hebt om je punt over te brengen, dus gebruik het verstandig.

In de onderstaande voorbeelden van e-mailmarketing werken de onderwerpregels (in zwarte tekst) om de aandacht van de lezer te trekken en hun interesse te wekken. De grijze preheadertekst geeft meer informatie en toont aan wat het voordeel is en geeft verdere stimulans om de e-mail te openen.

4. Segmenteer je lijst en gebruik segmentatie om persoonlijke, gerichte e-mails te sturen.

Je hebt verschillende soorten klanten. En als je iedereen dezelfde e-mail stuurt, mis je een kans om de effectiviteit van je campagne te optimaliseren. In plaats daarvan moet je gesegmenteerde, persoonlijke berichten sturen naar al je verschillende soorten klanten.

Als je de lijst segmenteert, splits je verschillende typen klanten op, gebaseerd op de beschikbare data. Je kunt de lijst bijvoorbeeld segmenteren op basis van locatie, interesses, aankoopgeschiedenis of hoe vaak ze interactie hebben met jouw bedrijf. Vanaf daar kun je zeer gerichte, persoonlijke marketingboodschappen sturen naar elk segment van je lijst, wat de kans verhoogt dat je klanten je e-mails openen, en nog belangrijker, daarna actie ondernemen.

Laten we bijvoorbeeld zeggen dat je een kleine keten koffiezaakjes hebt met locaties in drie verschillende steden. Door je lijst te segmenteren op locatie, kun je je klanten informeren over toekomstige evenementen, deals en nieuwe menu-items van de locatie die het dichtst bij hen is. Dat vergroot de kans dat ze eens langskomen om een kijkje te nemen bij dat evenement, die deal of dat menu-item.

Kort gezegd? Algemene marketingboodschappen werken maar zelden, en dat geldt ook voor e-mailmarketing. Zorg dus dat je e-mails niet algemeen zijn door je lijst te segmenteren en de boodschap toe te spitsen op elk segment.

5. Split-test je e-mails om de prestatie te maximaliseren.

Je kunt wel denken dat je e-mailcampagnes die je hebt opgesteld, het goed gaan doen bij je doelgroep. Maar dat weet je pas zeker als je ze hebt getest. Een manier om je e-mails te testen om de prestaties te maximaliseren is splittesten, wat ook wel bekendstaat als A/B-testen.

Met splittesten test je hoe het veranderen van één onderdeel van je e-mailontwerp of -strategie de prestatie beïnvloedt en gebruik je dat inzicht vervolgens om je campagne te optimaliseren. Je kunt bijvoorbeeld twee identieke e-mails creëren met alleen verschillende onderwerpregels. Stuur ze uit en kijk welke het beter doet. Of je kunt twee e-mails gebruiken die helemaal identiek zijn… en vervolgens een ‘s ochtends sturen en een ‘s avonds om te zien welke vaker wordt geopend.

Na het uitvoeren van een splittest kun je dieper in je data duiken om te zien welke beter heeft gepresteerd. Neem daarna diezelfde e-mail en doe weer een splittest met een ander element. Herhaal het proces tot je de best presterende e-mailmarketingcampagne hebt die maar mogelijk is.

Het splittesten van je e-mails geeft je waardevolle inzichten in welke elementen het goed doen bij je publiek en welke niet… en deze informatie kun je gebruiken om je campagnes te blijven optimaliseren en alles uit elke e-mail te halen.