Grafisch-ontwerptrends om in de gaten te houden in 2020

Om opkomende trends voor 2020 op het gebied van grafisch ontwerp te vinden, vroegen we onze eigen creatieve experts om hun bevindingen en voorspellingen. Of ze nu onderdeel uitmaken van contentmarketing, productontwerp, gebruikerservaring of direct marketing, deze gepassioneerde, professionele experts houden zich elke dag bezig met onderzoek naar ontwerpen. Ze wonen ook regelmatig branche-evenementen bij en nodigen vaak gewaardeerde plaatselijke creatieve ondernemers uit om over hun werk te praten. Dus wie zou ons beter kunnen informeren over de ontwerptrends van het aankomende jaar dan zij.

Hier volgen een aantal ontwerptrends waarvan we verwachten dat ze tot ver in 2020 populair zullen blijven.

Vereenvoudigde illustratie

“Eenvoudige, gestyleerde illustraties zullen in 2020 aan populariteit blijven winnen. Bedrijven uit verschillende branches zoals fintech, software as a service (SaaS) en reizen maken allemaal gebruik van deze trend. Maar elk bedrijf dat zijn merk een leuke twist wil geven, kan het proberen.

En de kans is groot dat je dit soort grafische afbeeldingen al tegen bent gekomen. Deze illustratiestijl wordt veel gebruikt voor de aanmeldpagina op websites en interactieve introductie-ervaringen op mobiele apps.”

Kevin Mchugh, productontwerper

Opvallende typografie

“Opvallende typografie gaat al een tijdje mee en daar is één reden voor: Het is een eenvoudige, effectieve manier om de aandacht van mensen te trekken. Deze aanhoudende trend blijft populair in het aankomende jaar. Experimenteer door bepaalde delen van je boodschap te vergroten, zoals een naam, aanbieding of korting, om die belangrijke informatie extra te laten opvallen. Deze bewerking van tekst is effectief in allerlei soorten media, waaronder posters, folders en banners op websites.”

Jordi Bosch, grafisch ontwerper

3D-tekst

“De afbeeldingen die je op drukwerk ziet zijn altijd tweedimensionaal. Maar dat betekent niet dat ze er afgevlakt uit hoeven te zien. Door 3D-tekst te gebruiken, kun je het eruit laten zien als een echt object dat je zo kunt oppakken. Alle tekst kan 3D gemaakt worden, ongeacht het lettertype of de stijl. Er zijn zelfs een aantal gratis online hulpbronnen om je ideeën in 3D uit te werken.

Als je je bericht extra diepgang wilt geven, overweeg dan het gebruik van 3D-tekst.”

Remy Van Donk, creative director

Mid-century modern

“Deze aanhoudende trend kijkt terug op eenvoudiger tijden en haalt visuele inspiratie uit de popcultuur van de jaren ’50 en ’60. Kleurpaletten, nostalgie, met de hand getekende illustraties en vintage lettertypen die op de reclame van die tijd geïnspireerd zijn, zorgen voor een aantrekkelijke look die deze periode in het verleden eer aandoet. Ondanks dat deze trend gebaseerd is op het verleden, is hij vandaag de dag nog steeds populair en relevant.”

Laura Sylvia, grafisch ontwerper

Duotone en kleurverloop

“Levendige duotones kunnen je merk eruit laten springen, vooral als je veel fotografie gebruikt in je marketingmateriaal. Of je nu elegante portretten, dramatische landschappen of strakke productfoto’s gebruikt, met het duotone-effect kun je de kleuren van je merk op elke afbeelding toepassen. Deze techniek is effectief voor ontwerpen van folders en boekjes om alle afbeeldingen een geheel te laten vormen met een consequente, stijlvolle look.

Als je met deze look wilt experimenteren, probeer dan deze gratis duotone-tool van Shape Factory.

Priya Muthu, content strategist

Levendige landschappen

“Levendige landschappen van met sneeuw bedekte bergtoppen, dichtbegroeide bossen die kilometers ver uitstrekken en enorme meren of zeeën als dramatische achtergrond voor opvallende typografische elementen. Reflecties, twilight-filters en lens flare zijn populaire effecten die de achtergrondafbeelding kunnen vertekenen ten opzichte van de realiteit.

Deze trend werkt goed voor avontuurlijke reizen, tours en zelfs voor de promotie van fictie, amateur-theatervoorstellingen en welzijnscursussen.”

William Eigenmann, videograaf

Metallic lijnen

“Deze trend wordt gedefiniëerd door strakke metallic lijnen en is populair in interieurontwerp van huizen en commerciële ruimten.

Geometrische metallic details geven een natuurlijke basis zoals marmer of een andere steentextuur een opvallende fysieke uitstraling. Deze look is ideaal voor allerlei branches, van interieurdesign en mode tot ambachten zoals juwelier.

Boutheina Fourati, grafisch ontwerper

Pasteltinten en planten

“Zachte pasteltinten gecombineerd met natuurlijke bladeren blijft een populaire trend die nog tot ver in 2020 zal aanhouden. Kies een lichte tint en combineer hem met een palmblad, loofblad of cactus voor een relaxte nazomer vibe.

Deze look is een populaire keuze voor informele cafés en restaurants en werkt goed voor zelfgemaakte cosmetica en onafhankelijke boetieks.”

Alissa Ptacek, creative director

Kleur van het jaar 2020: PANTONE 19-4052 klassiek blauw

PANTONE beschrijft de langverwachte kleur van het jaar 2020 als een ‘tijdloze, blijvende blauwtint’. Omdat we zelf fan zijn van een aantal blauwtinten zijn we het helemaal eens met de keuze van dit jaar.

“PANTONE 19-4052 klassiek blauw wordt door onze hersenen gezien als een rustige kleur en wekt een vredig, rustig gevoel op voor de menselijke geest, een soort toevluchtsoord. PANTONE 19-4052 klassiek blauw centreert onze gedachten, wat helpt bij concentratie en dingen helder voor ogen krijgen. Klassiek blauw is een reflecterend blauw dat weerbaarheid inspireert.”

Lees meer op de website van PANTONE.

Bovengenoemde trends zijn een aantal voorspellingen die gebaseerd zijn op wat het meeste voorkwam tegen het einde van 2019. Afhankelijk van waar je op zoek gaat voor inspiratie voor je bedrijf, kunnen de trends die je ontdekt enorm verschillen.

En grafisch-ontwerptrends komen en gaan, net zoals in de modebranche. Wat helemaal in is in 2020 zal in 2021 weer achterhaald zijn. Maar een ding staat vast: bijna alle trends komen vroeg of laat weer terug.