Vijf dingen die je in je huwelijksbedankkaarten kunt schrijven

Bruiloftsexpert Jen Glanz geeft advies over hoe je je bruiloftsgasten bedankt.

Wedding 4
Geschatte leestijd: 6 minuten


Als het boeket is gegooid, de taart is gesneden en de laatste gast je dansvloer heeft verlaten, zal je met grote blijdschap terugkijken op een succesvolle huwelijksdag. Maar voordat het tijd is om je koffer te pakken voor je huwelijksreis of
om lekker achterover te leunen en de afsluiting van je grote dag te vieren, is er nog één taak die je moet afronden: de bedankkaarten.

De eerste stap is het kiezen van een ontwerp voor je bedankkaarten. Of je nu een kaart ontwerpt met hetzelfde thema als je trouwkaart of voor een nieuwe stijl kiest die je helemaal zelf ontwerpt en personaliseert, geef jezelf een deadline voor het ontwerpen en bestellen van je kaarten voordat je bruiloft is afgelopen, of zo snel mogelijk erna.

Aangezien experts in bruiloftsetiquette aangeven dat je van drie maanden tot een jaar hebt om je bedankkaarten te sturen, is het goed om zo snel mogelijk te beginnen, zodat je je kaarten op tijd af hebt en iedere vriend(in) en ieder familielid zich gewaardeerd en geliefd zal voelen.

Van het uitzoeken van de mooiste en persoonlijkste kaarten tot bedenken welke boodschap je erop gaat zetten: deze schijnbaar tijdrovende taak kan in slechts enkele dagen van je takenlijst worden geschrapt, vooral als je deze vijf dingen onthoudt om voor je bedankkaarten na je bruiloft te gebruiken.

1. Begin met een eenvoudig dankjewel.

Wedding 4

Als je de eerste blanco bedankkaart openslaat, zul je je wellicht op je hoofd krabben en je afvragen wat je erop moet zetten. Begin elke kaart door de persoon bij naam te noemen. Als het een goede vriend(in) of close familielid is, is het prima om hun bijnaam of roepnaam te gebruiken. De boodschap op deze kaarten hoort informeel, gemoedelijk en leuk te zijn. Begin daarna gewoon met dankjewel.

Als de gast niet op je bruiloft kon komen, maar wel een cadeau heeft gestuurd, bedank hem of haar dan met een zin over hoeveel je het cadeau waardeert, dat je had gewild dat hij/zij erbij had kunnen zijn en dat je hoopt dat jullie elkaar snel zien.

Was de gast wel aanwezig op je bruiloft, begin dan met een dubbel bedankje waarin je laat weten dat zowel het cadeau als de aanwezigheid heel erg belangrijk voor je waren. Als je een aantekening hebt gemaakt van het gegeven cadeau, noem het dan bij naam in die zin. Als het geld was of als je het niet meer zeker weet, dan is het prima om het algemeen te houden en woorden als "gul" of "attent" te gebruiken.

2. Geef aan hoe je hun huwelijkscadeau gaat gebruiken

Het maakt niet uit of de gast een cadeau heeft gegeven dat bij je cadeautips stond, laat altijd weten wat je ermee wilt doen of hoe je het gaat gebruiken in jullie leven als getrouwd echtpaar.

Als ze je bijvoorbeeld een koffiezetapparaat hebt gekregen, kun je gerust wat persoonlijker en bijdehanter zijn en bijvoorbeeld schrijven hoe dankbaar je bent dat je dankzij hun cadeau voor het komende decennium genoeg cafeïne binnenkrijgt.

Als het cadeau dat je hebt gekregen iets is wat je liever niet wilt hebben of van plan bent terug te brengen, geef dan aan dat je het gebaar waardeert en noem een detail dat je er wel leuk aan vond of dat je opviel.

Tenslotte, als je geld hebt gekregen, laat dan weten hoe zeer je dat gulle geschenk waardeert en geef aan wat je waarschijnlijk gaat doen met het geld, of het nu voor je toekomstige huis is, een kookcursus of iets om jezelf mee te verwennen tijdens je huwelijksreis.

3. Noem eventuele toekomstplannen
Een ander persoonlijk tintje dat je in je bedankkaarten kunt toevoegen, is een verwijzing naar toekomstplannen. Misschien kijk je ernaar uit om deze gast binnenkort te zien op een ander familie-evenement of op de plek waar je elke maand gezellig bruncht. Laat ze weten dat je ze graag snel weer wilt zien om bij te praten en misschien wel afgedrukte foto's van hen op de bruiloft te geven. Misschien ben je wel zo blij met hun cadeau dat je vertelt dat je niet kunt wachten tot ze langskomen om je nieuwe pannenset of hapjesdienblad uit te proberen. 
4. Voeg iets persoonlijks toe met een foto
Wedding 4
Hoe persoonlijker je bedankkaart is toegespitst op de gast en de bruiloft, hoe beter hij zal worden ontvangen en onthouden. Als je foto's op de bruiloft hebt gemaakt van jezelf en je partner met een bord waar "Dank je wel" op staat of een extra foto hebt van je verlovingsshoot, dan kun je deze gebruiken op je bedankkaart. Als je de tijd en middelen hebt, kun je nog een stap verder gaan en een foto van die persoon of de familie op de bruiloft uitprinten en die bij de kaart doen. Zo hebben ze een laatste aandenken van je grote dag dat ze nog jaren kunnen koesteren.
5. Sluit af met een speciale opmerking

Eindig je bedankkaarten met een afsluitende opmerking. Als de gast iemand is met wie je erg close bent, zet er dan een laatste zinnetje bij dat aangeeft hoe belangrijk jullie relatie is voor jou en je partner. Is de gast een ver familielid, dan is het prima om de bedankkaart af te sluiten met een welgemeend bedankje voor hun aanwezigheid of cadeau. Heb je de zin eenmaal geschreven, doe er dan de handtekening van jou en je partner bij en doe de kaart op de post.

Hoewel het grootste deel van het huwelijksproces tot in de puntjes wordt gepland, wordt het schrijven van bedankkaarten vaak vergeten of uitgesteld tot maanden na de bruiloft. Het kan makkelijk en leuk zijn om deze laatste taak van je bruilofts-takenlijstje af te strepen zolang je de bedankkaarten vroeg bestelt, de boodschap erop persoonlijk maakt voor de persoon en het cadeau en een foto van de bruiloft erbij doet, indien beschikbaar. Voordat je het weet zijn al je bedankkaarten op de post gedaan en kun je eindelijk je bruiloftsavontuur afronden.

 
about author
Over de schrijver

Jen Glantz is de maker van het blog The Things I Learned From en schrijfster van de boeken All My Friends are Engaged & Always a Bridesmaid for Hire. Ze is freelance schrijver, spreker en de oprichter van Jen & Juice, een coachingsbedrijf dat meer dan 50 particuliere klanten en bedrijven zoals Google, Hyatt, Brooklyn Brewery en ESPN heeft geholpen.