Essentiële vragen om aan je trouwfotograaf te stellen
Fotograaf Lauryn Reifinger deelt een aantal van haar professionele tips van achter de lens
Geschatte leestijd: 5 minuten

Na maanden van alles tot op het uur nauwkeurig plannen, gaat de wekker af en is je grote dag eindelijk aangebroken. Maar door alle onvermijdelijke zenuwen en door het ervoor zorgen dat je alle gasten bedankt voor hun komst, voelt het misschien alsof het in een mum van tijd voorbij is. Voordat je het weet zijn de hapjes op en is het tijd voor de speeches. Daarom is het zo belangrijk om de goede fotograaf te vinden om je hele verhaal vast te leggen. Voor en tijdens je bruiloft zul je veel tijd met diegene doorbrengen. Het is dus belangrijk om te zorgen dat hij of zij begrijpt wat je wilt en dat het goed klikt.

Geef je fotograaf van tevoren de juiste informatie, dan zul je foto's terugkrijgen die deze levensgebeurtenis nog beter weergeven dan jij je hem zelf kunt herinneren.

Maar welke informatie moet je nu eigenlijk geven?

Gelukkig hebben we een expert om je te helpen. Professionele bruiloft- & lifestylefotografe Lauryn Reifinger vertelt je alle details over wat je aan je bruiloftfotograaf moet vragen om tijd te besparen, stress te verminderen en ervoor te zorgen dat je 100% tevreden bent met de foto's die je terugkrijgt.

"Ik fotografeer fantastische stellen op de gelukkigste dag van hun leven. Ik ben geobsedeerd door authentieke foto's en probeer alle lachsalvo's, flauwe grappen en intieme glimlachen vast te leggen. Het is mijn doel om elk verhaal op een unieke en creatieve manier te vertellen, zodat stellen en hun familie die bijzondere dag steeds weer opnieuw kunnen beleven."

Hoe zorg ik dat mijn trouwfotograaf precies weet wat we willen?

Lauryn: De vraag die ik het vaakst krijg van stellen is: “Hoeveel tijd moeten we tijdens onze bruiloft opzij zetten om al onze speciale momenten vast te leggen?” Ik probeer altijd te benadrukken hoe belangrijk het is om een plan te hebben voor de foto's. Als we alles strak organiseren en het wie, waar en wanneer weten, kunnen de foto's snel klaar zijn, zodat iedereen meer tijd heeft voor plezier en gezelligheid. Die ontspannen momenten leveren meestal de beste foto's op.

 

We hebben een aantal foto's op je website gezien, zouden wij ook zoiets kunnen doen?

Lauryn: Mijn klanten kiezen me vooral vanwege mijn journalistieke, oprechte stijl. Ik vraag ze om foto's op mijn website en sites van andere fotografen te bekijken om een idee te krijgen van wat zij willen qua stijl en locaties. Mensen weten vaak al goed waar ze foto's willen laten maken, zodat een groot deel van het proces neerkomt op de logistiek om die shots perfect te laten lukken.

Welke informatie heb je nog over onze trouwlocatie?

Lauryn: Hoewel het vaak over het hoofd wordt gezien, is het de verantwoordelijkheid van het bruidspaar en van groot belang om de fotograaf zo veel mogelijk informatie over de locatie te geven. Vooral als het gaat om restricties op het maken van foto's in bepaalde ruimtes of bepaalde delen van het terrein, want dat kan echt een probleem worden als je er pas op de dag zelf achter komt.

Waar je ook niet moet vergeten aan te denken bij je trouwlocatie is een plan B voor het geval het gaat regenen en je buiten geen foto's kunt maken. Ik moet weten of er een plek is waar ik een shoot kan houden en eventueel lampen kan neerzetten. Als het in de buurt is, ga ik er vaak van tevoren al een keer heen als ik er nog nooit heb gewerkt om de plek alvast een beetje te verkennen.

 

Heb je een lijst met namen nodig voor de groepsfoto's?

Lauryn: Jazeker. Dat noem ik een shootlijst. Sommige mensen geven een familielid of vriend(in) de taak om mensen aan te wijzen en te verzamelen, maar ik belast liever niemand met die verantwoordelijkheid. Ik wil dat iedereen gewoon van de bruiloft kan genieten. In plaats daarvan vraag ik het bruidspaar om me een shootlijst te geven zodat ik die kan afroepen en iedereen zo snel en efficiënt mogelijk bij elkaar kan krijgen. Het is de moeite waard om goed over die lijst na te denken. Als je iemand er per ongelijk af laat, vergeef je het jezelf nooit!

Moeten we een verlovingsshoot houden?

Lauryn: Ik adviseer stellen altijd om dat te doen. Je krijgt dan niet alleen prachtige foto's om te gebruiken voor je save-the-date kaarten of uitnodigingen, maar je krijgt ook de kans om alvast met je fotograaf te werken en diens retoucheerstijl te zien. Je krijgt zo ook de kans om te zien of je een goede kant hebt, er fotogenieker uitziet in bepaalde poses en of er hoeken zijn die je liever vermijdt. 

 

Moet je de volgorde van het programma weten?

Lauryn: Dat helpt zeker. Naast je shootlijst en weten of er fotorestricties gelden op je trouwlocatie is dat een van de belangrijkste stukjes informatie die ik nodig heb als je fotograaf.

Als ik steeds precies weet wat er gaat gebeuren, kan ik de beste shots plannen, om de planning van de videomaker heen werken en rekening houden met de andere leveranciers, zoals de dj en het cateringteam. Een goede manier om ervoor te zorgen dat al je leveranciers op één lijn zitten, is door iedereen een e-mail te sturen met het programma van de dag. Op die manier kunnen we onze activiteiten op elkaar afstemmen. Ik moet bijvoorbeeld weten wanneer de dj het nummer voor de eerste dans gaat draaien. Dat shot mag ik absoluut niet missen!

Wanneer zijn onze foto's klaar?

Lauryn: Geef je fotograaf de tijd om je foto's te retoucheren. Dan worden ze pas echt mooi, maar dat kost wel wat tijd. De foto's maken is pas de eerste stap. Daarna retoucheer ik de afbeeldingen en presenteer ik ze op een manier die het verhaal van jouw bruiloft vertelt, hoofdstuk voor hoofdstuk. Zie het maar als een boek. De foto's die ik met jullie maak vormen de kladversie. De foto's die je van mij ontvangt, vormen de geredigeerde publicatie.

Vraag altijd na hoe lang gaat het duren voordat je je foto's ontvangt.

De ervaren professionals doen vaak meer dan ze beloven, dus misschien krijg je ze zelfs nog eerder terug dan je verwacht.

 

Samenvatting: Lauryns tips

  • Leg zo vroeg mogelijk vast in welk formaat je de foto's van de fotograaf ontvangt.
  • Geef je fotograaf voldoende tijd om je foto's te bewerkenhet is het wachten zeker waard.
  • Zoek uit of er beperkingen zijn op het maken van foto's op jullie locatie.
  • Stuur een e-mail met het programma van de dag naar al je leveranciers zodat ze hun bezigheden op elkaar kunnen afstemmen.
  • Als laatste: denk eraan om je fotograaf een shootlijst te sturen met wie, waar en wanneer zodat iedereen op de groepsfoto's komt te staan.