Opvallen en onthouden worden op markten

Ongeveer 10 jaar geleden, toen mijn man en ik besloten een gezin te beginnen, was het mijn plan om na mijn zwangerschapsverlof mijn oude baan in het onderwijs weer op te pakken. Maar toen twee kleine tweelingbaby’s arriveerden (en een derde minibundeltje enkele jaren later) gooide ik dat plan overboord en begon mijn reis als ondernemer. In plaats van de keuze te maken om meer aan kinderopvang te betalen dan ik zou verdienen als lerares, besloot ik om thuis te blijven en alle drie de kinderen zelf les te geven. In deze tijd herontdekte ik mijn liefde voor het bakken en ongeveer 8 jaar geleden begon ik met de Teeny Tiny Bakery, met een focus op speciaal gemaakte gedecoreerde suikerkoekjes.

Als klein bedrijf is het aanwezig zijn op boerenmarkten of andere markten altijd een belangrijke bron geweest van verkopen, inspiratie, relaties en plezier. Hier zijn enkele dingen die ik heb geleerd die je zullen helpen alles uit de verkoop op markten te halen.1. De juiste soort markt kiezen

Als je net begint, probeer dan de eerste keren niet krampachtig de perfecte markt te vinden. Probeer kleine, lokale markten uit en experimenteer. Deze strategie zal je helpen ontdekken wie je klanten eigenlijk zijn. Ze zouden wel eens anders kunnen zijn dan je had verwacht! Net als bij elk geslaagd experiment moet je je gegevens goed bijhouden, waaronder kosten, verkopen, bestsellers, seizoensgebondenheid enzovoort. Wees voorbereid op zowel erg goede als erg slechte dagen. Uiteindelijk zul je echter goed gewapend zijn met de gegevens die je nodig hebt om grotere markten op te zoeken die je klanten bezoeken.  Enkele markten waar ik begon zijn boerenmarkten en markten die georganiseerd worden door kleine organisaties.  Ze waren klein en het kostte dus minder om er een tafel te huren, maar toch kon ik zo beginnen mijn bereik te vergroten en ontdekken wat mensen belangrijk vonden in mijn werk.2. De voorbereiding

Als je een paar interessante markten hebt gekozen, aarzel dan niet om advies te vragen aan andere aanwezige verkopers. Er heerst ontzettend veel saamhorigheid onder ondernemers die hun eigen producten maken, en ze helpen anderen over het algemeen graag. Wij danken veel van ons vroege succes bijvoorbeeld aan advies van onze vrienden bij Artech Glassblowing Studios.

In het algemeen zou ik nieuwe makers adviseren om het eenvoudig te houden bij hun voorbereidingen op een markt. Ten eerste is het hele proces al ingewikkeld genoeg zonder extra zorgen. Ten tweede: als je nog geen herkenbaar merk hebt opgebouwd, is het voor klanten misschien niet duidelijk of je nu de oorbellen verkoopt of het rustieke drijfhout waar ze op zijn uitgestald, en velen van hen zullen niet bij je stand stoppen om erachter te komen. Daarmee kom ik tot mijn laatste punt:3. Indruk maken.

Als je wel eens op een markt bent geweest, heb je je waarschijnlijk overweldigd gevoeld door alle variatie en weet je dat elke stand slechts een paar seconden heeft om je aandacht te trekken. Daarom is het zo belangrijk om een sterk, memorabel merk neer te zetten en je producten zo te presenteren dat je meteen herkenbaar bent. Als klanten eenmaal betrokken zijn bij je product, kun je je persoonlijkheid laten zien en je verhaal laten horen. De grootste waarde van een markt is vaak niet de verkopen die je doet maar de relaties die je opbouwt.  Ik probeer mijn presentatie eenvoudig en strak en goed verlicht te maken met duidelijke prijzen.  De eerste keer dat ze je zien, aarzelen klanten meestal een beetje, dus is het belangrijk om zo veel mogelijk informatie visueel te geven en daarmee hun niet-uitgesproken vragen te beantwoorden. Dan zullen ze eerder het vertrouwen hebben om dichterbij te komen kijken en het gesprek aan te gaan.