Zo bedank je klanten en personeel in 2020

Op elk moment van het jaar is het belangrijk om 'dankjewel' te zeggen… maar tijdens de feestdagen is het nog belangrijker. Na een 2020 dat volledig onverwacht is verlopen, is het belangrijk om klanten en personeel met een attent gebaar te laten weten hoezeer je hun klandizie en loyaliteit waardeert.

Er zijn veel manieren om je dankbaarheid te tonen, bijvoorbeeld met een kerstkaart of een persoonlijk cadeau. Hier zijn enkele voordelige manieren om dit jaar 'dankjewel' te zeggen tegen klanten en personeel. Daarmee bouw je sterkere zakelijke relaties op, heb je een positieve invloed op anderen en krijg je al meteen zin in kerst.

Persoonlijke kerstkaarten

 • Persoonlijke kerstkaarten
 • Handgeschreven bedankbriefjes
 • Gratis inpakservice
 • Gratis bezorging tijdens de feestdagen
 • Verrassingsvoordeel of -korting
 • Attente cadeautjes (met logo)

Cadeaus voor werknemers:

 • Verbeteringen aan de werkplek
 • Personeelsuitjes
 • Prijzen als erkenning
 • Persoonlijke cadeaus
 • Donaties aan een goed doel
 • Iets leuks voor na de kerstperiode

Stuur kerstboodschappen naar klanten met...

1. Persoonlijke kerstkaarten.

Dit jaar is je kerstkaart nog belangrijker. Als je eenmaal een stel kerstkaarten voor je bedrijf hebt besteld, neem dan even de tijd om er een persoonlijke boodschap op te schrijven. Dit mag dan wat extra tijd kosten, maar klanten waarderen het gebaar zeker.

2. Handgeschreven bedankbriefjes.

Als je niet persoonlijk kunt laten zien hoe dankbaar je bent, doe het dan met een handgeschreven briefje. Met een kort bericht bij elke bestelling, op bijvoorbeeld een notitiekaartje of postkaart, laat je klanten zien hoe erg je ze waardeert en voeg je een op maat gemaakt tintje toe.

3. Gratis inpakservice.

Bespaar klanten tijd, energie en geld door een gratis inpakservice te bieden. Gebruik cadeautasjes, linten of pakpapier met de kleuren van jouw huisstijl of logo om subtiel naar je bedrijf te verwijzen.

4. Gratis bezorging tijdens de feestdagen.

Contactloos shoppen is populairder dan ooit. Maak je dus klaar om voor kerstman te spelen en gratis bezorging aan huis te bieden. Of je nu een ingepakt, klaar om te openen cadeau langsbrengt of een grote bestelling aan cadeaubonnen, klanten zullen het extra gemak zeker waarderen.

5. Verrassingsvoordeel of -korting.

In december zijn er vaak grote uitverkopen, maar zorg dat je klanten zich extra bijzonder voelen met additionele verrassingskortingen of beloningen. Als iemand een grote aankoop doet in je winkel, stuur dan een bedankmail met een kortingscode voor het volgende bezoek. Als een klant naar je koffiezaak komt om cadeaubonnen voor al zijn werknemers te kopen, geef hem dan een kop koffie mee bij vertrek. Zo'n onverwacht vriendelijk gebaar is praktisch een garantie voor positieve mond-tot-mondreclame voor je bedrijf. En het geeft je ook nog eens positieve karma.

6. Attente cadeautjes (met logo).

Plaats je logo op een praktisch voorwerp, zoals een koffiemok of een wandkalender, zodat je bedrijf steeds in het oog springt. Voeg deze cadeaus bij fysieke of online aankopen of bezorg ze persoonlijk bij klanten in de buurt, samen met je zakelijke kerstkaart.


Toon je personeel dankbaarheid rond kerst met…

7. Verbeteringen aan de werkplek.

Of je personeel nu op locatie of vanuit huis werkt, zorg ervoor dat ze alles hebben wat ze nodig hebben. Misschien kunnen ze een extra set mondkapjes, een ergonomische bureaustoel of een verbeterde pauzeruimte goed gebruiken. Oog hebben voor hun comfort is een eenvoudige manier om je werknemers te bedanken voor hun harde werk in een uitzonderlijk jaar.

8. Personeelsuitjes.

2020 is niet het jaar om een kerstontbijt of kerstborrel te organiseren, maar je kunt je werknemers wel trakteren op een heerlijke maaltijd of iedereen (virtueel!) bij elkaar laten komen voor een teambuildingactiviteit. Stuur digitale restaurantbonnen zodat iedereen een keer iets lekkers kan laten bezorgen of trommel je team op voor een online happy hour; geef iedereen een extraatje waarmee ze hun favoriete fles wijn of andere drank kunnen kopen.

9. Prijzen als erkenning.

Waardering krijgen van een manager kan veel doen voor moreel en houding. Maak de erkenning officiëler met een certificaat of met een 'werknemer van de maand'-initiatief en maak er een feestje van met een virtuele uitreiking.

10. Persoonlijke cadeaus.

Ga een stapje verder dan fleecejacks met je logo of kerstbonussen en geef je personeel iets wat echt persoonlijk voelt. Als je weet dat een van je werknemers van koken houdt, geef haar dan een actueel kookboek met ingrediënten voor het recept op het omslag. Maakt een van je personeelsleden graag muziek? Geef hem dan een uur opnametijd bij een lokale studio cadeau. Deze zeer persoonlijke gebaren geven aan dat je om je werknemers geeft, hun interesses belangrijk vindt en de tijd hebt genomen om ze te leren kennen.

11. Donaties aan een goed doel.

Geef een cadeau dat iedereen een goed gevoel geeft over de feestdagen: doe namens een werknemer een donatie aan diens favoriete goede doel of verdubbel zijn/haar bijdrage.

12. Iets leuks voor na de kerstperiode.

De meeste branches zijn het drukst tijdens de kerstperiode. Dit jaar krijg je misschien wel te maken met lange rijen, klanten die niet precies weten hoe alles werkt en een toename in online bestellingen. Dus beloon het harde werk van je personeel zodra de drukke tijd voorbij is met een cadeaubon voor een lokale spa of een extra dagje vrij.

Gerelateerde producten

20 zakelijke kerstwensen voor 2020

Deel de feestvreugde met zakelijke kerstwensen voor klanten

Meer informatie

Kerstchecklist

Bereid je voor op de feestdagen met de kerstvoorbereidingsgids van Vistaprint, inclusief aftelkalender.

Meer informatie

Begin nu