Zo maak je de perfecte foto

Professionele foto's maken is gemakkelijker dan je denkt.

Geschatte leestijd: 3 minuten

IN DIT ARTIKEL

Na het lezen van dit artikel weet je:

  • Welke spullen je nodig hebt
  • Wat de beste tijd van de dag is om foto's te maken
  • Hoe je je foto's kunt indelen
  • Hoe je samen kunt werken met mensen als je portretten maakt

Je hoeft geen professioneel fotograaf te zijn om een mooie foto te maken. Je hoeft tegenwoordig niet eens meer een dure camera te hebben om een hoogwaardige foto te maken. Je hebt alleen je smartphone nodig. Ongeacht met welk apparaat je werkt, iedereen kan leren hoe je de perfecte foto maakt met deze professionele tips.

Plan de perfecte tijd om een foto te maken.

Maak indien mogelijk buiten foto's, want het is makkelijker om met daglicht te werken dan met kunstverlichting. Probeer je foto's te maken tijdens het gouden uur, een uur na zonsopgang of een uur voor zonsondergang. Als je op deze tijden foto's maakt, zijn de schaduwen langer vanwege de lagere invalshoek van het licht. Door de warme tinten van dit lage licht zijn zonsopgang en zonsondergang populaire momenten om portretten te maken. Het zachte licht is flatteuzer en je hoeft niet met je ogen te knijpen. Als je alleen tijdens fel zonlicht kunt fotograferen, ga dan op zoek naar plekken met schaduw.

Het is natuurlijk niet altijd mogelijk om buiten foto's te maken. Als je binnen foto's maakt, doe dat dan nooit voor een raam, of tegen een lichtbron in. Een andere truc voor binnenfotografie is het licht van de zijkant laten komen. Dit geeft een dramatisch effect aan je foto.Denk aan de compositie.

Compositie heeft te maken met hoe de onderwerpen worden geplaatst in een foto. Daarom is het handig om te weten waar je de foto voor gaat gebruiken voordat je je foto indeelt. Visualiseer het eindontwerp bij het plannen van je shoot. Kies van tevoren een paar favoriete kaartontwerpen en deel je foto's in op basis van deze ontwerpen.


Houd altijd de regel van derden in gedachten: verdeel je foto in gedachten in drieën en plaats je onderwerp op een van de scheidslijnen. Als de geselecteerde kaart bijvoorbeeld tekst heeft aan de rechterkant, zet je je onderwerp aan de linkerkant van het frame om ervoor te zorgen dat er later genoeg ruimte is voor je boodschap. Als je tekst over je foto wilt plaatsen, zorg er dan voor dat de achtergrond licht of donker is, met weinig contrast. Hierdoor valt de tekst op tegen de achtergrond van je afbeelding.

Maak je foto's met het eindontwerp in gedachten. Vistaprint heeft een groot aanbod aan ontwerpsjablonen, waaronder enkele met vierkante afbeeldingen, zodat je je ontwerp kunt bewerken in Instagram of andere populaire afbeeldingenapps.

Als je een foto maakt met het idee er later tekst op te zetten, zorg er dan voor dat de achtergrond licht of donker is, met weinig contrast, zodat je de tekst later goed kunt lezen.

Maak je geen zorgen over een lach.

Onder druk lachen kan een uitdaging zijn, vooral wanneer de gefotografeerde persoon verlegen is. Stel de personen die je fotografeert op hun gemak om ongemakkelijke houdingen te vermijden. Vertel een grap of doe gek. Onderschat ook nooit de stiekeme momentjes, die kunnen er natuurlijker uitzien. Serieuze foto's waarbij de gefotografeerde in de camera kijkt kunnen krachtig zijn en meer geschikt voor professionele portretten voor op LinkedIn of een website.

Fotografeer als een professional die altijd onderweg is.

Je hebt geen dure spiegelreflexcamera nodig om mooie foto's te maken. Als je liever foto's maakt met je smartphone, kun je nog steeds profiteren van deze tips van de experts.

  • Maak je lens schoon voordat je begint met fotograferen. Hiermee krijg je een kristalheldere foto.
  • Als je nog niet weet of je een kleurenfoto of zwart-wit wilt, begin dan altijd met een kleurenfoto. Je kunt het filter altijd nog aanpassen.
  • Ga wat dichter bij de persoon staan die je fotografeert. Hoe meer je inzoomt van veraf, hoe lager de kwaliteit. Dus kom dichterbij en maak die foto.

Begin met deze eenvoudige tips en met een beetje oefenen maak je binnen no time professionele foto's.

Gerelateerde producten

Hoe kies je de beste foto's voor je kerstkaarten?

Of je nu marketingproducten voor je bedrijf aan het maken bent of kerstkaarten voor je familie, een goede foto maakt het een stuk gemakkelijker.
Meer informatie